Områdesbeskrivning

Jämtland är ett av Sveriges främsta turistlandskap med stora fjällanläggningar i Storlien, Åre, Duved och Ullådalen. 1971 infördes enhetlig kommuntyp och Åre landskommun ombildades därmed till Åre kommun, dock utan territoriella förändringar den gången. 1974 lades kommunerna Hallen, Kall, Mörsil och Undersåker samman med Åre.

Storlien har enda sedan 1100-talet varit en plats där pilgrimer på väg till Nidaros passerat. Vägen gick via Skurdalssjön och Skurdalsporten och vidare in i Norge.

1844 flyttade de första bofasta till Storlien. 1882 invigdes järnvägen till Storlien och i och med detta startade Storliens resa som turistort och som kurort. Läkaren Ernst Westerlund startade samtidigt praktik i Storlien och anlade det vi idag kallar Blomsterstigen. Under slutet av 1800-talet byggdes två hotell på platsen som blev mycket populära på grund av sina lättillgängliga fjäll.

Skidfrämjandet, det som nu heter Friluftsfrämjandet, hittade till Storlien och var en stark kraft i marknadsföringen av orten. Gunnar Dyhléns kurs i Modern skidteknik, 1924, anses vara starten för utförsåkningen i Sverige. 1934 anlade Olle Rimfors Slalombacken i Storlien som tillsammans med slalombacken på Frösön var de första backarna som gjorts för utförsåkning. Redan 1931 hade Möllers Backe röjts fram, men framtagandet var mer spontant. Under samma period startade Sveriges första slalomklubb på orten. Klubben hette Skidfrämjandets slalomklubb och hade upptagningsområde över hela Sverige.

1942 öppnade den första skidliften i Storlien. Högfjällshotellet byggdes 1958 och blev en viktig del i Storliens fortsatta utveckling. Sedan,1933 gav Skidfrämjandet en fjällstuga till Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla i bröllopspresent. Stugan finns fortfarande i kungafamiljens ägo. Genom åren har kungafamiljens närvaro varit positiv för allmänhetens kännedom om Storlien.

Service och kommunikationer

Storlien har genom järnvägen alltid varit lätt att resa till. Det har inte blivit svårare med åren. SJ och Norrtåg har dagliga resor som stannar i Storlien. Bor du långt bort kan vi rekommendera nattågen till Jämtland. Från Trondheim kör Norrtåg via Trondheims flygplats till Storlien.

Storlien ligger i direkt anslutning till E14 som går mellan Sundsvall och Trondheim.

Reser längre ifrån är Trondheims Lufthamn bara ca 75 km bort. Från flygplatsen går transfer samt tåg.